2020. november 13. – A DisplayHDR szabványt a VESA, a Video Electronics Standards Association hozta létre 2017-ben, amely a felhasználókat hivatott jobban tájékoztatni a termékek HDR képességeiről. A kezdeményezést a világ számos vezető kijelző gyártója támogatja, többek között a BenQ is.

A DisplayHDR önmagában nem egy HDR szabvány, hanem egy referenciaérték a különböző panelek fényerejének és a sötét színek mélységének mérésére. A VESA DisplayHDR azért jött létre, hogy a piacon található termékek minimális HDR jellemzését közzé tegye, így a logóval feltüntetett monitorok esetén biztosan tudni lehet, hogy tesztelték és hitelesítették HDR képességeiket.

DisplayHDR – több, mint fényerő

A monitor eltérő csúcsfényességgel/nittel rendelkeznek, melynek a mértékegysége cd/m2. A DisplayHDR használatához a monitoroknak legalább 400 cd/m2 csúcsfényességgel kell rendelkeznie. A VESA szabvány jelenlegi maximális értéke a DisplayHDR 1400, azaz 1400 cd/m2. A VESA azért a 400-as értéket választotta a szabvány kezdetének, mert ez az érték az, ahol a HDR előnyeit már észre lehet venni, így az alacsonyabb fényerejű monitorok a valóságban nem képesek a HDR-t támogatni.

A maximális fényerősség mellett a DisplayHDR monitoroknak támogatniuk kell a teljes sRGB színskálát, és legalább 8 bites színmélységgel kell rendelkezniük. A hatékony dinamikus kontraszt biztosítása érdekében ellenőrizni kell a globális tompítási támogatást is. A globális tompítás azt jelenti, hogy a teljes képernyő egyenletesen változik a világos és a sötét fények és színek között, észrevehető átmenetek nélkül. A fejlettebb monitorok helyi fényerőcsökkentő területekkel rendelkeznek, amelyek a képernyő egyes részeit egyenként változtatják meg, hogy a lehető legjobb képminőséget állítsa elő. A DisplayHDR 500–1400 esetén a monitoroknak már támogatniuk kell a  WCG-szabványok valamelyikét: Adobe RGB, DCI-P3 és P3.

HDR támogatás PC játékoknál – elegendő a DisplayHDR 400?

A HDR fényerejével kapcsolatos elvárások teljes mértékben a felhasználókon múlnak. Egy DisplayHDR 400-as kijelző esetén a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy a HDR tartalmat monitorjuk kompromisszumok nélkül jeleníti meg. A magasabb fényerő vagy a csúcsfényesség erősebb HDR hatást jelent, ellenben sötétben jobban bánthatja a szemet.

HDR – a jövő formátuma

A HDR nem valami divat, hanem az új norma: erősebb kontrasztot, lenyűgöző világos és sötét képrészeket, részletesebb és élénkebb színeket, valamint összességében hatásosabb képet eredményez. A 4K UHD és a HDR korszakában a legújabb filmek és játékok mindegyike már támogatja a formátumot, így a játékosok még inkább el tudnak veszni a modern kor részletes fantáziavilágaiban.​​​​​​​

BenQ EX2780Q

A BenQ EX2780Q 144 Hz-es 2K felbontású gaming monitor DisplayHDR 400 hitelesítéssel rendelkezik, emellett támogatja a BenQ szabadalmazott HDRi technológiáját is. A 95%-os DCI-P3 színlefedettséggel és 10 bites kijelzővel rendelkező monitor mindemellett beépített, 2.1-es TreVolo hangszórókkal is rendelkezik, hogy a legjobb audiovizuális élményt kínálja. A BenQ EX2780Q monitor már elérhető a gyártó hivatalos partnerei kínálatában. További információért kérjük, látogass el a BenQ.eu oldalra.

Hozzászólás

    Hosszászólás küldése

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük