Miért fontos a számítógépünk tisztítása?

Biztos tapasztalod otthon, hogy a por, szösz, lerakódik a bútorokon és az elektronikai eszközök felületén. Ezeket van aki naponta, van aki hetente áttörölgeti, hogy megszüntesse. Sajnos azonban az eszközök belsejéről szinte mindenki elfelejtkezik ezért ott több szennyeződés fel tud halmozódni. 

Használod, használod és egy idő után azt veszed észre, hogy egyre hangosabb, zörög és forrósodik majd egyszer csak kikapcsol. Pedig ez megelőzhető, ha karban tartod a géped. 

A fenti képen jól látszik, hogy milyen durva por és kosz réteg tud lerakódni a belső alkatrészeken.  Ez brutálisan csökkenti a hűtés teljesítményét, ami miatt a gép előbb lassúbbá, hangosabbá válik majd tönkre is megy. 

Tudom, hogy nehéz munka mellett nélkülözni a laptopot vagy az asztali számítógépet, de ahogy a kocsidat is elviszed évente szervizbe olaj, szűrő és egyéb alkatrészek cseréjére, ugyan így szükséges a gépet is elvinni és foglalkozni vele. 

Egy ilyen megelőző szerviz SZÁZEZREKKEL olcsóbb és gyorsabb, mint a komplett gép cseréje. (már ha épp kapható az igényeidnek megfelelő konfiguráció, a mai akadozó ellátási láncok miatt)

Joggal gondolod, hogy ezt akár Te magad is meg tudod otthon oldani… és ez sok esetben igaz is, hiszen az áramtalanított gép kiporszívózása nem egy atommérnöki kunszt. 

Nade, a rendszeres karbantartás nem csak a belső tér megtisztításból áll. 

Ilyenkor a processzor chip és a hűtőventilátor között található hővezetőpaszta cseréjét is el kell végezni. Ez a kis krémszerű anyag felel ezért, hogy a CPU és a hűtő között megfelelő legyen a hőátadás, és ne főjön meg a processzor. Ha ez a paszta kiszárad, elöregszik (általában 1 év alatt, de használattól függően hamarabb is bekövetkezhet) akkor elkezd egyre gyakrabban bekapcsolni a ventilátor a gépben, és egyre irritálóbbá válik a betonkeverő hang, amit hallat. A felhalmozódott kosz és a hővezetőpaszta elöregedése együttesen okozza majd a gép tüneteit, és idővel az elhalálozását. 

Ha oda figyelsz a gépedre akkor egy hosszabb élettartamú, gyors eszközt tudhatsz magadénak, ami nem hagy majd cserben munka közben. 

Rendszerint ezek a tisztítások 1-2 nap alatt elvégezhetők, így nem kell hetekre lemondanod a munkaeszközödről. Érdemes olyan szervizt keresned, aki a közeledben van, jó értékeléseket olvastál róla a neten és garanciát vállalnak az elvégzett munkára. 

Mit tegyél, ha már tapasztalod a fent említett tüneteket (zúgás, lassulás, gyakori kék halál…)

Keress meg az e-mailes elérhetőségemen és egyeztessünk időpontot, hogy mikor tudod

beadni hozzám az asztali számítógéped vagy laptopodat tisztításra. 

Az árakról a következő linken keresztül tájékozódhatsz: 

Nézd meg az előtte utána képeket egy tisztításomról:

Galéria:

Hozzászólás

    Hosszászólás küldése

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük